HTML

Dreamdancer's life

Kommentek

  • xchocoholicx: Még előkerülhetsz. (2024.05.08. 14:11) Nihil
  • lufiárus: Most elképzeltelek kallerként:) a másik verzió nem tetszik:( (2015.09.02. 21:41) Van egy jó és egy rossz hírem
  • JCM: Felköszöntöttelek, nem? Rosszindulatú vagy! (2015.08.04. 01:12) 42
  • JCM: Mindig csak a meló, tök unalmas lettél! Egyébként meg nagyon boldog szülinapot, mazal tov! :D (2015.06.28. 20:18) Nagy, nagyobb, legnagyobb
  • Mikulka2: hm kemény (2015.05.15. 10:48) Emigráns

Címkék

blog (1) buli (2) Élet (1) lélek (3) lúzer (2) meló (1) picsa (2) szex (2) Címkefelhő

Unalmas, elmlkedés, lapáttal

2012.04.23. 15:34 dreamdancer

Egy kis unalmas gazdaságpolitikai elmélkedés, nyugodtan nyomj egy skipet.

Igen, megint borul az agyam, sms-adó, telefon-adó, csekkadó, nem mintha eddig nem szipolyozták volna bőven a bankokat és telefontársaságokat, akik persze továbbhárították ránk amit csak lehetett. És nem, nem a multikat sajnálom, mondjuk gyűlölni sem gyűlölöm őket csak azért mert nagyok és nyereségesek, erre épül a kapitalizmus. De aki egyszerű fejőstehenet lát csak bennük, az valóban csupán egy hülye paraszt.

A helyzet ugyanis az, hogy a jól működő pénzügyi rendszer és (a XXI. században) a kommunikációs-informatikai rendszer a gazdaság alapja, kenőolaja, energiaitala, nevezzük bárhogy, ha ezekkel gond van, előbb-utóbb az egész gazdaság behal. Ebbe pelemocskolni olyan, mintha elkezdenénk homokot keverni a síkosítóba, már kis adag is nagy fájdalommal jár, mondhatni odabasz az aktusnak, ilyet csak a mazohisták és a gyáva és végtelenül idióta politikusok csinálnak, akik csak Excel-táblázatot látnak a monitoron és nem hajlandók tudomásul venni a legalapvetőbb gazdasági törvényszerűségeket sem, melyek pont olyan szigorűak és következetesek, mint a fizikai törvényei.

És egy kis történelmi példa a végére, jó fél évezredes. 1492-ben a mélyen katolikus Ferdinánd és Izabella kirakta az összes zsidót a frissen létrejött Spanyolországból, ami egyrészt mai szemmel nézve csúnya dolog volt, másrészt azonban ennél is súlyosabb cselekedet: hiba. A mórok kiűzése után ugyanis a zsidók működtették a félsziget teljes pénzügyi rendszerét és a kizsuppolásuk után ez a szektor gyakorlatilag behalt. Hiába ömlött a következő 100 évben elképzelhetetlen mennyiségű arany Spanyolországba a gyarmatokról, amiből a világ leggazdagabb országává válhattak volna, ez a vagyon gyakorlatilag kifolyt a spanyolok kezéből, eredménye pedig mindössze pár épület és a Nagy Armada volt. Az arany ugyanis egyszerűen nem tudott oda eljutni, ahol valóban szükség lett volna rá termelő tőkeként, a gazdaságba, és amíg a fejlett pénzügyi rendszerrel bíró Németalföld és Észak-Itália gyarmatok nélkül is virágzott, a spanyolok a XX. századig megragadtak az agrárországok szegénységében. (Amúgy pont ugyanezt játszották el a portugálok is.)

Szóval ha Brüsszelből nem basszák tarkón egy lapáttal a gazdaságpolitikánkat senki ne számítson semmi jóra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dreamdancers.blog.hu/api/trackback/id/tr695997208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása