Szezon van. Nem, nem eper vagy cseresznye, illetve biztos az is, de ilyen hülyeségekkel nem foglalkozunk. Lecsó-szezon van.
A lecsó komoly dolog1, szóval este kellő tisztelettel álltam neki az év Első Lecsójának. Kezdődött az apróra kockázott füstólt kolozsvári szalonnával2, kis lángon kiolvasztani a zsírt, majd ment bele a vöröshagyma és a felkarikázott csípős gyulai3, majd 10 perc nyugi a fedő alatt. Utána jött a felkockázott paprika4, beleértve a hegyes erőset is5 és ismét 10 perc nyugi fedő alatt. Aztán következett a paradicsom és a só, és újabb 10 perc, de már fedő nélkül, végül pedig a tojás6, és már kész is volt, pár szelet friss fehér kenyér7 és zaba, zaba, zaba.
Hajnalig nyögtem az ágyban (az ágyról majd később), de megérte baszics.
1 A "lecsó" szó tutira részét képezte már az ősi türk-kabard-szittya alapnyelvnek is, kérdezd bátran a kuruc.info Fajmagyar Konyha-rovatának vezetőjét!
2 A szalonna mindennek az alapja, az ősrobbanás után a szubatomi részecskék szalonna formájában manifesztálódtak, szóval olajjal (olivaolajjal!) max olyan evolúciós csökevények próbálnak lecsót főzni, mint a vegetáriánusok vagy a franciák.
3 Közönséges alkalmakkor a sima lecsókolbász is megteszi, de a virslit hagyjuk, az a látens vegáknak való. A kolbászt cukkinivel vagy patiszonnal helyettesítő szörnyetegekről nem szólnék bővebben, úgyis pokolra kerül mind.
4 A világ egyik legrégibb konyhafilozófiai vitája, hogy a paprikát kockázva vagy karikára vágva tegyük-e a lecsóba, a férfiak általában kockáznak, a nők karikáznak, ezzel asszem mindent el is mondtam...
5 A puncik elhagyhatják a csípős paprikát, nem probléma, az alkoholmentes sörnek és a guminőnek is megvan a maga vásárlóközönsége.
6 Tojás vagy rizs, ez itt a kérdés, volt Hamlet eredeti dilemmája a lecsóval kapcsolatban, amiről aztán átfordult egy egyszerűbb problémára a létről. Én a tojás mellett tettem le a voksomat, de mivel az eddigiekből is kitűnt, hogy milyen toleráns alkat vagyok, mi sem áll távolabb tőlem, mint hogy visszaküldjem Kínába a rizspártiakat.
7 A kenyér a tunkolás miatt elengedhetetlen, a biomániákus debilek persze ehetik teljes kiőrlésű tönkölycsimbókos natúrbucival, ki vagyok én, hogy ítélkezzek embertársaim felett?!